Belangrijke Almeerse gebeurtenissen zouden anders verloren gaan
Stadsarchief wil in 2019 beginnen met digitaliseren videobanden
Het Stadsarchief Almere denkt dat er volgend jaar een begin kan worden gemaakt met het digitaliseren van videobanden van de voormalige lokale omroep in Almere.
De tapes met beelden uit de beginjaren van Almere zijn zo’n tien jaar geleden door oud-vrijwilligers van de omroep aan het archief overgedragen. Het Stadsarchief is van plan om het digitaliseren uit te laten voeren door Beeld en Geluid in Hilversum.
‘Laat het archief niet verloren gaan’
Theo Faber, vrijwilliger bij de voormalige lokale omroep, vroeg afgelopen week in een Facebook-post aandacht voor de status van het archief. Hij maakt zich zorgen aangezien de videobanden naarmate ze ouder worden in kwaliteit achteruitgaan. Het mag volgens hem niet gebeuren dat beelden van belangrijke Almeerse gebeurtenissen verloren gaan.
De oproep van Faber was voor D66 aanleiding om schriftelijke vragen te stellen. De politieke partij noemt daarin onder andere een gedeelte van het archief dat nog bij een andere oud-vrijwilliger thuis ligt. Het Stadsarchief geeft aan ook hier interesse in te hebben en deze beelden eveneens veilig te willen stellen.
Hoeveel kost het digitaliseren van oude videobanden?
Volgens Ellis Kreuwels van het Stadsarchief kwam het digitaliseren er tot nu toe niet van om verschillende reden. Zo heeft het archief beperkte financiële middelen en het digitaliseren kan flink in de papieren gaan lopen. Zo vroegen commerciële bedrijven enkele tienduizenden euro’s in offertes.
Beeld en Geluid, dat al vele tv-archieven heeft gearchiveerd, is volgens Kreuwels bezig met het opzetten van een dienst die het ook voor kleinere instellingen zoals het Stadsarchief Almere interessant maakt om van hun expertise gebruik te maken. Al is nog niet bekend hoeveel het instituut voor de klus zal rekenen. Honderd procent zeker is het omzetten van de beelden dan ook nog niet. Er moet bijvoorbeeld nog eerst goed gekeken worden waar het geld vandaan kan worden gehaald.
Sneller
Het digitaliseren uit laten voeren door vrijwilligers, zoals Theo Faber voorstelt, ziet het Stadsarchief niet zitten. "Dan kom je toch al snel op een tien-jaren-project uit. Terwijl als je naar Beeld en Geluid gaat het tientallen keren sneller voor elkaar is", zo zegt Kreuwels.
Als de beelden eenmaal omgezet zijn kunnen ze volgen Kreuwels altijd nog worden voorzien van de juiste omschrijvingen, zodat de filmpjes via een zoekmachine te vinden zijn.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Volgend jaar weinig grote veranderingen in dienstregeling NS
FLEVOLAND • Di 11 februari • Dinsdag 11 februariDe NS heeft weinig grote plannen voor de dienstregeling in Flevoland van volgend jaar. Dat blijkt uit de jaarlijkse Adviesaanvraag Dienstregeling. Alleen op de zaterdag- en zondagochtend gaan er meer...
-
Met vrijwilligerswerk je schulden afbetalen, maatwerk in Lelystad-Oost
LELYSTAD • Di 11 februari • Dinsdag 11 februari24 jongeren met schulden uit verschillende wijken in Lelystad krijgen twee jaar lang extra begeleiding om hun leven weer op de rit te krijgen. Het is een proef omdat steeds meer jongeren in geldproblemen...
-
Almeers bedrijf bleek dekmantel voor hennepteelt, OM eist geen straffen
ALMERE • Di 11 februari • Dinsdag 11 februariDoor een anonieme melding kreeg de politie jaren geleden een bedrijf in Almere Haven in het vizier als mogelijke dekmantel voor hennepteelt. Drie broers en een compagnon stonden daarvoor dinsdag terecht...