Historische Catalina gaat in de verkoop
Het op Lelystad Airport gestationeerde historische watervliegtuig Catalina zal vanaf november niet meer in Nederland vliegen. Het toestel wordt verkocht en zal mogelijk in het buitenland wel weer in actie komen.
"Rationeel gezien is het een goed besluit, maar emotioneel is dit een héél verschrikkelijk besluit", vertelt voorzitter Arjan Dros van de Stichting Exploitatie Catalina. "Ik heb er nachten wakker van gelegen want we hebben toch twintig jaar voor dit toestel gezorgd."
Verlies aan inkomsten
Jaarlijks is de stichting 150 tot 170 duizend euro kwijt aan vaste kosten om het toestel operationeel te houden. "Vorig jaar hebben we dat op kunnen lossen door donateurs mee te nemen voor vluchten, maar dat mag sinds dit jaar niet meer van de overheid", aldus Dros. Het vliegen met donateurs wordt sinds dit jaar gezien als een commerciële activiteit. Dat beperkt de stichting in de mogelijkheid om kostendekkend te opereren.
De Catalina is na het incident met het neuswiel, waarbij het toestel vorig jaar augustus een voorzorgslanding moest maken, maanden voor reparaties aan de grond geweest. Het verlies aan inkomsten is niet meer in te lopen en andere geldschieters zijn niet gevonden.
Tenslotte heeft de stichting door terugloop van het aantal vrijwilligers meer betaalde krachten moeten inhuren voor het onderhoud aan het vliegtuig. Dat drukt zwaar op de begroting.
Verkoop
De Catalina zal daarom in de verkoop gaan. Inmiddels zijn er al serieuze onderhandelingen bezig met een Amerikaanse partij. "In Amerika zijn ze dol op vliegtuigen", legt Dros uit. "In Nederland hebben we die interesse blijkbaar niet."
Tot de verkoop rond is zal de Catalina nog enkele keren in actie komen. "Volgende week gaan we naar de Texel Airshow, op 15 augustus is weer de passering over het Indisch monument en op 12 september hebben we nog veteranendag in Eindhoven. Daarna is het klaar."
Tweede wereldoorlog
De Consolidated Catalina PH-PBY is een watervliegtuig uit 1942. De Nederlandse Koninklijke Marine heeft in en na de Tweede Wereldoorlog met bijna tachtig Catalina's gevlogen, zowel in Nederland als in toenmalig Nederlands Oost-Indië.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
gerelateerde artikelen
-
Catalina veilig in Florida aangekomen
FLEVOLAND • Di 11 juni • Dinsdag 11 juniHet historische Catalina watervliegtuig uit Lelystad dat aan Amerika is verkocht, is veilig op zijn eindbestemming in Florida aangekomen. Maandagmiddag om 14:15 uur lokale tijd landde de Nederlandse b...
-
Catalina onderweg naar Amerika
LELYSTAD • Wo 29 mei • Woensdag 29 meiHet historische watervliegtuig Catalina is onderweg naar Amerika. Het toestel vertrok woensdagochtend rond 10:30 uur vanaf Lelystad Airport. The Collings Foundation uit New Smyrna Beach, Florida, heef...
-
Historische Catalina deze week definitief weg
LELYSTAD • Ma 27 mei • Maandag 27 meiHet historische watervliegtuig Catalina verlaat Nederland deze week definitief. Woensdag vertrekt het toestel vanaf de luchthaven Lelystad voor een lange vlucht naar New Smyrna in de Amerikaanse staat...
recent nieuws
-
Urker jeugd zorgt voor overlast bij Sinterklaasintocht: 'Waar zijn we mee bezig?'
URK • Zo 17 november • Zondag 17 novemberDe traditionele lichtjesoptocht tijdens de Sinterklaasintocht op Urk bleef dit jaar achterwege. Niet alleen door een tekort aan vrijwilligers, maar ook vanwege het gedrag van een deel van de Urker jeu...
-
Politie zoekt getuigen van explosie bij appartementencomplex aan Deventerpad: 'We hoorden een enorme klap'
ALMERE • Zo 17 november • Zondag 17 novemberDe politie is op zoek naar getuigen die meer kunnen vertellen over de explosie die zaterdagavond laat plaatsvond bij een appartementencomplex aan het Deventerpad in Almere Stad. Dat gebeurde even na 2...
-
80 jaar geleden: razzia in Noordoostpolder
FLEVOLAND • Zo 17 november • Zondag 17 novemberHet is 17 november 1944. De Noordoostpolder werd door 3000 Duitse militairen hermetisch afgesloten. De Duitse soldaten pakten in de werkkampen zo'n 1800 arbeiders op die werkten aan de ontginning van...