'Droogte is ramp voor scheepswrak Rutten'

NOORDOOSTPOLDER • Di 24 juli 2018 | 23:35 • Dinsdag 24 juli 2018 | 23:35

De droogte van de afgelopen tijd is een ramp voor de opgraving van het achttiende-eeuwse scheepswrak in de grond bij Rutten. Dat zegt archeoloog Yftinus van Popta van de Rijksuniversiteit Groningen in een gesprek met het televisieprogramma Nieuwsuur.

Volgens Van Popta is het hout van het schip kurkdroog geworden, waardoor het letterlijk in zijn handen verpulvert. De archeoloog geeft leiding aan de opgraving van het Engelse koopvaardijschip in Noordoostpolder. Er wordt alles aan gedaan om het scheepswrak goed te conserveren. Zo wordt water uit de sloot gepompt om het hout nat te houden, maar dat is bij lange na niet genoeg. Van Popta denkt dat alleen een paar flinke regenbuien de houtresten kunnen redden.

De onderzoekers hebben de afgelopen maanden kunnen vaststellen dat het schip tussen 1715 en 1720 is vergaan, Bij het schip zijn onder meer kanonnen, een servies en zeldzame lepels met de afbeelding van koningin Anna van Engeland gevonden. 

Ook voordelen aan droogte


Er zitten volgens Van Popta ook voordelen aan de droge tijd. Hij verwijst daarmee naar de luchtfoto's die op dit moment overal opduiken met sporen in het landschap van oude bouwwerken die door de droogte naar boven komen. Zulke beelden wil hij ook met een drone vastleggen in Noordoostpolder. "Veel mensen weten niet dat een groot deel van de huidige Noordoostpolder in de late Middeleeuwen bewoond land was", zegt Popta.
Vanuit de lucht hoopt hij niet eerder ontdekte sporen van dit oude landschap in kaart te brengen .

Bij een eerste poging lijken in de buurt van het voormalige eiland Schokland de contouren van een dijk te zijn vastgelegd. De lijn loopt dwars door een uienveld. Onderzoek moet uitwijzen of het echt om een dijk gaat.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel