Bitcoinfabriek had 'zeer summiere' administratie
Het Lelystadse bitcoinbedrijf Koinz Trading, dat in februari failliet werd verklaard, had een zeer summiere en onvolledige administratie. Dat schrijft de curator in een nieuw faillissementsverslag.
Koinz presenteerde zich vorig jaar als de grootste bitcoinfabriek van Nederland. Eigenaar Berry van Mourik zou op een geheime plek in Lelystad een grote fabriek hebben ingericht, waar zeer krachtige computers online geld genereerden. Investeerders in het bedrijf werd een vergoeding in bitcoins in het vooruitzicht gesteld.
Koinz Trading werd eerder dit jaar failliet verklaard, nadat investeerders al maanden geen rendement meer zouden hebben ontvangen. Tientallen gedupeerden deden aangifte bij de politie. Onder de schuldeisers zouden ook Belgische investeerders zijn.
Twee bedrijven
Uit verslag van de curator blijkt dat onderzoek naar het faillissement lastig is, omdat eigenaar Van Mourik twee bedrijven heeft. Behalve van het failliete Koinz Trading is de Lelystedeling ook eigenaar van Mining Hardware Solutions. Volgens de curator zijn de activiteiten van de vennootschappen met elkaar verweven. Zo zouden beide bedrijven mining computers hebben verkocht. De curator gaat de verwevenheid van de bedrijven de komende tijd ontrafelen.
Locatie fabriek onduidelijk
Koinz Trading huurde een kantoor aan de Albert Einsteinweg. Volgens de curator is in dit pand een zeer geringe bedrijfsinventaris voor de inrichting van het kantoor aangetroffen. De spullen zijn inmiddels geveild en hebben minder dan 1000 euro opgebracht. De huur van het kantoor is kort na het faillissement door de curator opgezegd. In het faillissementsverslag worden geen andere panden genoemd, waar de bitcoinfabriek van Van Mourik gevestigd zou kunnen zijn.
1,5 miljoen schuld
Volgens het verslag zeggen 76 particulieren en bedrijven nog geld van Koinz tegoed te hebben. In de meeste gevallen gaat het om investeerders die een of meerdere bitcoincomputers kochten en nog uitbetalingen in bitcoins tegoed hebben. Opgeteld claimen zij nog 1,5 miljoen euro van Koinz tegoed te hebben. Opmerkelijk is dat de koopovereenkomsten van de computers deels door Koinz zouden zijn gesloten, terwijl de vergoedingen aan investeerders telkens door het andere bedrijf van Van Mourik werden overgemaakt.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Maatregelen op Deventerpad na ongeval waarbij fietser overleed
ALMERE • Do 14 november • Donderdag 14 novemberDe gemeente Almere gaat op korte termijn verkeersveiligheidsmaatregelen nemen op het Deventerpad. Dat laat het college van burgemeester en wethouders weten in antwoorden op vragen van de VVD. Aanleidi...
-
Oudste seniorenkoor van Almere stopt ermee: 'We kunnen de huur niet meer betalen'
ALMERE • Do 14 november • Donderdag 14 november"We gaan onszelf opheffen!" Dat liet het Gemengd koor Almere Plus onlangs weten. De huur van de repetitieruimte in buurthuis Meenten en Grienden in Haven gaat flink omhoog en de leden van het oudste s...
-
124 kinderen op wachtlijst, maar hoe word je eigenlijk pleegouder?
FLEVOLAND • Do 14 november • Donderdag 14 novemberHet tekort aan pleegouders is nijpend, zei Triade Vitree Pleegzorg vorige week. 124 kinderen in Flevoland staan op de wachtlijst voor een pleeggezin. Nieuwe pleegouders zijn dus hard nodig. Maar hoe w...