Vos veranderde vogelstand radicaal op eiland in Ketelmeer

DRONTEN • Ma 7 mei 2018 | 16:53 • Maandag 7 mei 2018 | 16:53

Het planten- en dierenleven op IJsseloog laat zich van zijn uitbundigste kant zien. Uit niets blijkt dat het kunstmatige eiland in het Ketelmeer een depot is voor giftige grond. In twintig jaar is IJsseloog spontaan uitgegroeid tot een gebied met otters, bevers, reeën en vele vogelsoorten.

Voor de mens is IJsseloog verboden terrein. Behalve voor de beheerders van Rijkswaterstaat en leden van de natuurvereniging IJsseldelta. Die zijn rond deze tijd van het jaar geregeld op het eiland te vinden. Ze zijn druk met het tellen van nachtegalen, zwartkoppen, tuinfluiters en de wielewaal.

Bomen tot 20 meter hoog


Het is opvallend hoe deze bossoorten zich hier hebben ontwikkeld, zegt Anton Wielink van de natuurvereniging. Eerst was het hier een kale bedoening, nu staan er bomen tot 20 meter hoog. Wielink: “Het is hier nu een eldorado van bosvogels”.

Je ziet de vogels niet of nauwelijks. Voor de telling gaan Wielink en zijn vogelvrienden dan ook voor een groot deel af op het geluid.

Toen Wielink hier twintig jaar geleden voor het eerst kwam, was IJsseloog het domein van meeuwen, ganzen, kievieten en plevieren. Deze soorten broeden op de grond en omdat het eiland voor de vos onbereikbaar was, konden ze hier veilig hun jongen groot brengen.

Strenge winter veranderde veel


Dat veranderde in de winter van 2012 op 2013, zegt Wielink. “Het Ketelmeer vroor dicht en zo kon de vos op het eiland komen.”

Het roofdier is er niet meer weggegaan. “Dat heeft aardig wat invloed gehad op de vogelstand. De soorten die hier eerst waren zie je bijna niet meer.”

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel