Oostvaarderswold alsnog aanleggen niet reëel
Het is niet reëel te denken dat de natuurstrook Oostvaarderswold alsnog kan worden aangelegd. Dat zegt de provincie in reactie op de oproep die verschillende organisaties en politieke partijen doen om de Oostvaardersplassen met het Horsterwold bij Zeewolde te verbinden. Via die natuurlijke verbinding zouden grote grazers uit de Oostvaardersplassen richting de Veluwe kunnen trekken.
Volgens een woordvoerder van de provincie is het aangewezen gebied voor Oostvaarderswold in de afgelopen jaren op verschillende andere manieren ontwikkeld en is daarbij geen rekening meer gehouden met de aanleg van de verbindingsstrook. Bovendien zijn er inmiddels verschillende andere kleinere projecten onder de naam Nieuwe Natuur.
Eerder al stopgezet
Het plan voor Oostvaarderswold lag jaren geleden al op tafel. Vanuit de agrarisch hoek was daar toen veel weerstand tegen omdat vruchtbare landbouwgrond hier voor opgeofferd moest worden. Mede daarom zette de regering in 2010 een streep door het project. Maar de provincie zette de plannen voor een natuurverbinding door en begon met de voorbereidingen voor Oostvaarderswold. Flevoland gaf 140 miljoen euro uit, onder meer aan het opkopen van de benodigde grond.
Ondertussen onderzocht hoogleraar Roel Bekker in opdracht van de provincie de haalbaarheid van de ideëen. Hij concludeerde dat het plan voor Oostvaarderswold "natuurlijke overtuigingskracht mist. Bovendien is de verbindingszone kostbaar". Daarom stelde Bekker voor om een rustpauze van vijf jaar in te lassen. Die tijd kon worden gebruikt om uit te zoeken wat er nog meer voor mogelijkheden zijn en het zou voor- en tegenstanders dichter tot elkaar kunnen brengen. De provincie volgde het advies van Bekker op en zette in 2013 een streep door Oostvaarderswold.
Te duur en onpraktisch
Nu, vijf jaar later, denkt Roel Bekker dat de argumenten om Oostvaarderswold te ontwikkelen nog steeds niet sterk zijn. Volgens Bekker hebben de partijen en organisaties die de problemen in de Oostvaardersplassen willen oplossen door de aanleg van een natuurlijke verbinding, niet goed voor ogen wat de gevolgen zijn van dat idee. "Het is duidelijk dat er steeds heftiger tegenstand komt over het beleid in de Oostvaardersplassen. En een strook maken waar de dieren heen en weer kunnen lopen tussen de Veluwe en de Oostvaardersplassen lijkt aardig, maar dat stuit op een groot aantal praktische problemen. Want net als vijf jaar geleden heb je onder meer te maken met het water dat de dieren over moeten steken, de snelweg A28 en een spoorlijn. Dus hoe komen die dieren van het ene gebied in het andere", vraagt de onderzoeker zich hardop af.
Daarnaast was het plan voor Oostvaarderswold niet af, dus de kans dat het veel duurder gaat worden dan de 241 miljoen euro die er toen voor werd begroot, is erg groot", zegt Bekker.
Regering aan zet
Onder meer het Wereld Natuur Fonds en de Tweede Kamerfracties van de PvdA en de Partij voor de Dieren vinden dat het Rijk de handschoen moet oppakken en Oostvaarderswold nieuw leven in moet blazen. Onderzoeker Roel Bekker verwacht niet dat de regering dit wil doen. "Er staat niets over in het regeerakkoord, dus de kans dat de vele miljoenen die er nodig zijn ineens beschikbaar zijn ligt niet voor de hand", aldus Bekker.
Andere oplossing voor probleem Oostvaardersplassen
De provincie Flevoland wil niet vooruitlopen op de conclusies van de commissie Van Geel, die onderzoekt of en hoe het beleid in de Ooostvaarderplassen veranderd moet worden. "Het zou kunnen dat de aanleg van een natuurlijke verbindingsstrook een van de oplossingen is die de commissie aan gaat dragen, maar dat wachten wij af", zegt een woordvoerder.
Ook Roel Bekker zegt dat eerst moet worden bepaald wat er moet gebeuren met de Oostvaarderplassen: "Het kan dat er een andere oplossing voor de grote grazers komt en daarmee is het belangrijkste argument voor Oostvaarderswold weg", aldus de hoogleraar.
Eind april is het rapport van de commissie Van Geel klaar.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
gerelateerde artikelen
-
Ingreep provincie in Oosterwold dreigt: 'Lozen vervuild afvalwater moet stoppen'
ALMERE • Do 30 juni • Donderdag 30 juniDe provincie wil dat er volgende maand een oplossing is voor de problematiek met de individuele afvalwaterzuiveringsinstallaties (IBA’s) in de Almeerse wijk Oosterwold. De gemeente moet met een plan v...
-
'Natuurstrook Oostvaarderswold moet terug op de agenda'
ZEEWOLDE • Wo 28 maart • Woensdag 28 maartDe Tweede Kamerfracties van de PvdA en de Partij voor de Dieren (PvdD) willen het Oostvaarderswold terug op de politieke agenda zetten. De twee partijen hebben daarover een motie ingediend. Oostvaarde...
-
Plan Oostvaarderswold mogelijk weer op tafel
FLEVOLAND • Wo 26 april • Woensdag 26 aprilHet aan elkaar knopen van natuurgebieden, zoals de Oostvaardersplassen en de Veluwe, wordt in politiek Den Haag weer serieus besproken. Dit nadat een paar jaar geleden juist een streep was gezet door...
recent nieuws
-
Modelbouwbeurs op Urk trekt duizenden liefhebbers
URK • Za 21 december • Zaterdag 21 decemberRijen dik stonden bezoekers zaterdag voor Sporthal De Vlechttuinen op Urk. Het is de derde keer dat op die locatie de Hobby- en Modelbouwbeurs is georganiseerd. Uit heel het land komen liefhebbers van...
-
Sophie bouwt Urk na met LEGO-steentjes
URK • Za 21 december • Zaterdag 21 decemberSteeds verschillende steentjes op elkaar zetten totdat er herkenbare ontwerpen ontstaan. Urker Sophie van den Berg kan de vuurtoren van Urk, kotters en vissershuisjes maken van LEGO-steentjes. "Urk va...
-
Otter is definitief thuis in Almere
ALMERE • Za 21 december • Zaterdag 21 decemberDe otter heeft zich definitief gevestigd in Almere. Dat concludeert stadsecoloog Ton Eggenhuizen. Daarmee komt de otter in heel Flevoland voor. De eerste sporen van de otter stammen uit 2015. Dat was...