Gerechtshof buigt zich over dood Nathalie van Poelgeest

LELYSTAD • Wo 28 februari 2018 | 21:37 • Woensdag 28 februari 2018 | 21:37

Is Nathalie van Poelgeest uit Lelystad in mei 2012 om het leven gekomen door een ongeluk, zelfdoding of moord? Op die vraag moet het Gerechtshof in Leeuwarden donderdag een antwoord vinden in het hoger beroep. De nu 49-jarige ex-vriend van de vrouw staat terecht. Hij werd in 2013 vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. 

De dood van Nathalie van Poelgeest maakte destijds veel los in Lelystad, omdat er veel vragen onbeantwoord zijn gebleven. Van Poelgeest werd op 14 mei 2012 dood gevonden in het appartement van haar moeder aan de Neringweg. De 41-jarige Van Poelgeest was gedood met een schot in haar hoofd. De woning was van binnenuit vergrendeld en bij onderzoek trof de recherche geen vuurwapen aan. In november van 2012 werd Dennis H. als verdachte aangehouden.

Stiefmoeder


H. kwam als verdachte in beeld omdat hij zijn stiefmoeder al vertelde over de dood van Nathalie nog voor haar stoffelijk overschot op 14 mei was gevonden. Dat duidt volgens het Openbaar Ministerie op daderkennis. Ook andere aanwijzingen leidden naar Dennis H. In een eerste verhoor gaf hij toe dat hij de late avond van 11 op 12 mei in de woning was geweest. Hij zou met Nathalie iets hebben gedronken. Bij het spelen met een pistool ging plotseling een schot af en de kogel trof Nathalie in het hoofd, zo verklaarde de man. Duikers hebben begin 2013 in de vijver van het Zilverpark gezocht naar het vuurwapen, maar ze hebben niets gevonden.

Dronken gevoerd


Volgens het Openbaar Ministerie bewijzen camerabeelden dat H. op de bewuste avond veel langer in de woning was dan hij heeft gezegd. Hij zou slaapmiddelen in het drankje van de vrouw hebben gedaan. Ook zou hij zelf te veel hebben gedronken en Nathalie mogelijk in een dronken bui hebben doodgeschoten. Dennis H. zou daarna verzuimd hebben om de hulpdiensten in te seinen er er vandoor zijn gegaan. Het is wel onduidelijk hoe het kan dat de woning van binnenuit afgesloten was. Ook verklaringen en telefoontaps zouden aantonen dat H. de dader was.

Vrijspraak


Tijdens de rechtszaak in juli 2013 eiste het Openbaar Ministerie twaalf jaar celstraf. H. beriep zich tijdens de zaak op zijn zwijgrecht. Zijn advocaat stelde dat er sprake was van een ongeluk.
De rechtbank in Lelystad sprak de man later die maand vrij wegens gebrek aan bewijs. Hij werd wel veroordeeld wegen verboden wapenbezit. Het was volgens de rechtbank niet te bewijzen wie het vuurwapen in handen had toen het dodelijke schot afging.

Het Openbaar Ministerie ging tegen het vonnis in hoger beroep. In 2016 vond er een op verzoek van het OM een uitvoerige reconstructie plaats.

Vader


Bijna zes jaar na de dood van Nathalie van Poelgeest dient in Leeuwarden het hoger beroep. Koen van Poelgeest, de vader van Nathalie, heeft nooit vrede gekregen met de vrijspraak van de verdachte. Hij is blijven strijden voor gerechtigheid. Het hoger beroep kan hij niet meer meemaken, want hij overleed in 2016. 
 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel