Leger des Heils: "Enige overlast zal er altijd zijn"
Sleurink reageert hiermee op berichten dat een deel van de overlast bij het station Almere Centrum wordt veroorzaakt door daklozen en junkies. Passanten, bewoners en ondernemers zeggen een gevoel van onveiligheid te hebben in het stationsgebied. Een belangrijk deel daarvan wordt veroorzaakt door drugsdealers, maar deels komt het ook door de aanwezigheid van mensen met verslavings- en/of psychische problemen.
Dwang is niet mogelijk
Het Leger des Heils probeert deze groep via het project Veldwerk op straat aan te spreken om ze te verleiden de zorg die nodig is te accepteren. Op die manier moet het totale aantal verwarde en/of verslaafde mensen dat op straat rondhangt zo klein mogelijk worden, maar deze groep kan niet worden gedwongen. "Ook deze mensen hebben de vrijheid om te gaan en staan waar ze willen. En ondanks dat er allerlei vangnetten zijn, zal er altijd een deel op straat hangen. Dat is gewoon niet te voorkomen en dat zullen we moeten accepteren", aldus Sleurink.
Meer nachtopvang
Sinds 1 oktober is op verzoek van de gemeente Almere het aantal bedden in de nachtopvang uitgebreid. De nachtopvang is de laagdrempeligste opvang die er is voor dak- en thuislozen. In 2016 waren er in heel Flevoland 474 daklozen. Het aantal mensen dat dakloos dreigde te raken, was 491. Op dit moment verblijven in Almere 86 mensen in de nachtopvang, Domus en Perspectief. Het Leger des Heils ziet de afgelopen jaren een toename van het aantal mensen dat in de maatschappelijke opvang zit. Die opvang zit volgens Sleurink wel altijd vol, maar doordat er een doorstroom is naar bijvoorbeeld Begeleid Wonen projecten is er altijd plek voor iemand die dat nodig heeft.
Samenwerking met psychiatrisch ziekenhuis
Tijdens de opvang van dak- en thuislozen werkt het Leger des Heils nauw samen met zorgverleners uit de verslavings- en psychische zorg. Als er zich in Almere acute situaties voordoen waarin al dan niet gedwongen opname nodig is in een psychiatrisch ziekenhuis dan komen de mensen terecht in Meregaard. Het komt ieder jaar tussen de 300 en 400 keer voor dat mensen van deze door de GGz Centraal geleverde specialistische zorg gebruik moeten maken. Er zijn 34 bedden voor acute psychiatrie en volgens GGz Centraal is er altijd plek in Meregaard of een andere locatie.
Extra maatregelen tegen overlast
De gemeente Almere kondigde begin november aan maatregelen te nemen om ernstige overlast door drugsdealers, junkies en wildplassers rondom station Almere Centrum te verminderen. Het gaat om extra cameratoezicht, bewaking van de fietsenstalling tussen 16:00 uur 's middags en 01:00 uur 's nachts, betere verlichting en er wordt vaker schoongemaakt. Op deze manier moeten gevoelens van onveiligheid bij reizigers, ondernemers, toeristen, bewoners en taxichauffeurs minder worden.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Politieonderzoek en straat afgezet na beroving in Almere Poort
ALMERE • Vr 15 november • Vrijdag 15 novemberDe politie heeft vrijdag aan het begin van de avond in Almere Poort delen van de Poseidonsingel en de Odysseestraat afgezet. Dat gebeurde vanwege een onderzoek na een beroving op de Marinaweg. Die von...
-
Taakstraf voor drie mannen die oogkassen van man braken: 'Er knapte iets in me'
ALMERE • Vr 15 november • Vrijdag 15 novemberDrie Almeerse mannen zijn veroordeeld tot een taakstraf van 240 uur voor het toebrengen van zwaar letsel, nadat ze de oogkassen van de ex-vriend van de moeder van twee van hen braken. Naast een taakst...
-
Moeder (36) na dood baby Storm weer op vrije voeten
LELYSTAD • Vr 15 november • Vrijdag 15 novemberDe 36-jarige Anita R. uit Lelystad is sinds 20 september weer op vrije voeten. Dat werd vrijdag bekend tijdens een inleidende rechtszitting rond de dood van haar vijf maanden oude baby Storm. Ze vond...