Veel overlast door drugsdealers bij station Centrum

ALMERE • Do 26 oktober 2017 | 13:47 • Donderdag 26 oktober 2017 | 13:47
De omgeving van station Almere Centrum kampt met ernstige overlast. Het gaat om drugsdealers, junkies, vechtpartijen, vrouwen die worden lastiggevallen, geschreeuw en wildplassers. Deze zaken zorgen voor een groot gevoel van onveiligheid bij reizigers,  ondernemers, toeristen, bewoners en taxichauffeurs. De overlast concentreert zich vooral op het taxiplein en busstation.

De politie en gemeente zijn op de hoogte van de problemen. Sinds drie weken wordt er extra gesurveilleerd omdat de situatie de laatste maanden is verslechterd.

Geen mankracht voor aanpak probleem
Bij Omroep Flevoland hebben verschillende mensen anoniem hun verhaal gedaan. Zij zeggen dat de problemen vooral spelen in de avonduren bij de taxistandplaats, de fietsenstalling en het busstation. De gemeente Almere wil niet voor de camera reageren op de problemen. Schriftelijk laat ze weten dat veiligheid in het gebied altijd "een belangrijk speerpunt van diverse partners (NS, Connexxion, politie) en de gemeente" is. Ondanks de prioriteit is de situatie de laatste maanden toch ontspoord.

Een vrouw uit Almere kaartte de overlast aan op Facebook. Ze kreeg veel bijval van mensen die hetzelfde hadden meegemaakt. De Almeerse bracht de zaak onder de aandacht van de gemeente, maar kreeg geen reactie. De politie liet haar weten op de hoogte te zijn, maar geen mankracht te hebben om het probleem aan te pakken. 

"Er wordt wiet en cocaïne gedeald"
Taxichauffeurs hebben goed zicht op de situatie. Volgens hen gaat het om een groep mannen die in wisselende samenstelling op het taxiplein staat. "Er wordt wiet en cocaïne gedeald in de fietsenstalling, vrouwen worden lastiggevallen, er zijn vechtpartijen, er hangt altijd een enorme wietwalm en er worden meermalen per week aanhoudingen verricht". De taxichauffeurs zien dat de overlast hun klanten soms wegjaagt. Ook zijn ze bang voor hun eigen veiligheid als geweld uit de hand loopt.

"Tegen vrouwen worden ranzige teksten geroepen, er wordt naar ze gefloten en gesist". De taxichauffeurs hebben niet gezien dat de vrouwen fysiek worden aangeraakt. "Dit is geen visitekaartje voor de stad die steeds meer toeristen en zakenmensen trekt. De politie pakt wel mensen op, maar die lopen een paar uur of dagen later weer vrij rond", zeggen de chauffeurs. "Agenten hebben daar ook genoeg van. Dat is dweilen met de kraan open."

Overlast geeft onveilig gevoel
Ondernemers die hun zaak in het stationsgebied hebben, merken dat de activiteiten van de overlastgevers klanten afschrikt. "Zij lopen liever een eindje door of draaien zelfs in het station al om. Het geschreeuw, de stank van urine omdat er overal wordt geplast en het hinderlijk benaderen geeft mensen een heel onveilig gevoel."

Omwonenden en ondernemers denken dat de overlast niet alleen wordt veroorzaakt door criminelen, maar ook door daklozen en mensen met psychische problemen. "Zij kunnen soms raar gedrag vertonen door bijvoorbeeld ineens te gaan schreeuwen en dan weten mensen niet dat dat niets met hen te maken heeft. Dat kan beangstigend zijn."

 
Het is niet voor het eerst dat er in het stationsgebied sprake is van ernstige overlast. Een paar jaar geleden ging het vooral  om het terrein naast Danceclub Eindelijk Weer. Dat is vlakbij het station. Die overlast stond drie jaar geleden op de agenda, nadat de VVD en de horecaondernemers de gemeente hadden aangesproken op de problemen.
 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel