Inspectie dwong huisarts om te stoppen

LELYSTAD • Do 31 augustus 2017 | 10:29 • Donderdag 31 augustus 2017 | 10:29
De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft huisarts Kerimov van 't Hart Medisch Centrum in Lelystad vorige maand gedwongen te stoppen met zijn praktijk. Dat heeft de inspectie donderdag bekendgemaakt. Volgens de inspectie was er een acuut gevaar voor de veiligheid van patiënten. De arts moest zijn praktijk direct overdragen aan een waarnemer.

Patiënten zonder zorg
Omroep Flevoland bracht eerder deze maand het nieuws dat ruim 2000 patiënten van 't Hart Medisch centrum zonder huisarts zaten. Kerimov was al gestopt met zijn werk maar hij had geen vervanger geregeld. Door de onrust ging de huisarts die de praktijk per 1 september zou overnemen, eerder aan het werk. De inspectie mocht toen niet zeggen dat ze Kerimov had gedwongen te stoppen omdat hij daartegen bezwaar maakte. De rechter heeft nu besloten dat het besluit wel openbaar mag worden. 

Arts schoot ernstig tekort
Inspecteurs hebben vorige maand een bezoek aan de praktijk gebracht na een anonieme melding. Daar bleek dat de huisarts ernstig tekortschoot in zijn zorg. Zo was hij meerdere dagen in de week afwezig. Zijn assistente moest dan beoordelen hoe ernstig ziek een patiënt was. Ook verrichtte zij medische handelingen waartoe ze niet bevoegd was. Bovendien zou Kerimov verschillende keren tegen de inspectie hebben gelogen over waar hij was en hoe lang hij weg was. De huisarts heeft zich volgens de inspectie ook 'fysiek en verbaal grensoverschrijdend gedragen, onder andere tegen de inspectie'. 

Meer zaken
Het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg had de arts eerder al een beroepsverbod opgelegd vanwege fraude met declaraties. In die zaak loopt nog een hoger beroep en totdat er een definitieve uitspraak ligt mag Kerimov zijn beroep uitoefenen. Omdat de Inspectie daar grote moeite mee heeft, bereidt zij een nieuwe tuchtklacht tegen de arts voor. De Inspectie zal het Tuchtcollege vragen die met spoed te behandelen.
Kermiov was ook al eens voorwaardelijk geschorst voor het stellen van verkeerde medische diagnoses en hij kreeg een boete van 100.000 euro omdat hij te veel geld had gedeclareerd bij zorgverzekeraars. 

 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel