Huismus dwarsboomt sanering asbestdaken

LELYSTAD • Do 23 februari 2017 | 15:59 • Donderdag 23 februari 2017 | 15:59
De huismus zorgt voor een enorme vertraging bij de sanering van asbestdaken in Lelystad. Inwoners die een ontheffing hebben aangevraagd om hun dak te vervangen moeten eerst onderzoeken of de mus nog onder hun dak verblijft of broedt.

Is dat het geval, dan mag er niet gesaneerd worden totdat het broedseizoen is afgelopen. Dat is eind augustus. De huismus is namelijk een beschermde diersoort. Wie de mus verstoort, riskeert volgens de nieuwe Natuurwet drie jaar gevangenisstraf en/of een boete van maximaal 75.000 euro, al zijn deze straffen en bedragen volgens de Vogelbescherming tot nu toe nooit opgelegd.

Onderzoek
Een onderzoek is met zo'n 3.000 euro niet goedkoop. Voor dat geld komen specialisten met verrekijkers en kleine cameraatjes kijken waar de mus zich ophoudt en wordt een rapport gemaakt. De gemeente Lelystad raadt inwoners nu aan om per wijk zo'n onderzoek te doen. Dat is veel goedkoper, want dan kunnen de kosten gedeeld worden.

Maatregelen treffen
Als het onderzoek is afgelopen en de huismus niet meer broedt, dan zijn bewoners verplicht voorzorgsmaatregelen te treffen. Ze moeten bijvoorbeeld zorgen voor alternatieve broedplaatsen met nestkastjes. Ook moeten ze het met gaas voor de mussen onmogelijk maken om nog onder het dak te komen. Pas daarna kunnen de aannemers aan de slag met het verwijderen van het asbest en het plaatsen van nieuwe daken. Dat kan dan maar voor korte tijd, want in de herfst en winter kan er vanwege de arbeidsomstandigheden niet op het dak worden gewerkt.

Ontheffing
Het saneren van een dak mag pas gebeuren nadat bij de provincie een ontheffing is aangevraagd. De gemeente en provincie zijn nu in overleg om te kijken hoe ze de procedures kunnen vergemakkelijken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel