Gedenksteen voor verzetsman Albert Knipmeijer

NOORDOOSTPOLDER • Vr 1 mei 2015 | 9:59 • Vrijdag 1 mei 2015 | 9:59
In het centrum van Kampen is donderdag een gedenksteen gelegd voor verzetsman Albert Knipmeijer. Knipmeijer speelde in de Tweede Wereldoorlog een grote rol in het Nederlands Onderduikers Paradijs, zoals de Noordoostpolder toen werd genoemd. Vanuit Kampen hielp hij in zijn functie van personeelsfunctionaris bij de Directie Wieringermeer veel mannen aan werk bij de drooglegging van de polder, door met hun persoonsgegevens te frauderen. Hierdoor ontkwamen ze aan tewerkstelling in Duitsland. In de laatste jaren van de oorlog zat hij actief in het verzet.

De steenlegging gebeurde in aanwezigheid van onder meer nazaten van Knipmeijer en de burgemeesters van Noordoostpolder en Kampen. Ook was de 92-jarige Marinus van der Weele aanwezig. Hij is één van de 20.000 mannen die dankzij Knipmeijer aan Duitse tewerkstelling kon ontsnappen.

Dat het gedenkteken 70 jaar na de bevrijding nog is geplaatst, komt mede door de grote bescheidenheid van de verzetsman zelf. Hij wilde geen aandacht voor zijn daden. Bovendien sprak Knipmeijer er volgens zijn nazaten nauwelijks over omdat hij getraumatiseerd was door de Tweede Wereldoorlog. In Emmeloord ligt naast 'de onderduikersbank' een plaatje met zijn naam. Albert Knipmeijer overleed in 1971.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel