Falende bediening oorzaak ongeluk Urkersluis

URK • Di 16 juli 2013 | 11:35 • Dinsdag 16 juli 2013 | 11:35
Het ongeluk in de Urkersluis, waarbij de stuurhut van een binnenvaartschip geplet werd, is veroorzaakt door de handelwijze van de sluiswachter en een noodknop die niet voldeed. Dat blijkt uit onderzoek dat de provincie heeft laten doen naar het incident van twee maanden geleden.

De sluiswachter heeft bij de bediening waarschijnlijk een verkeerde knop ingedrukt, waardoor de gesloten slagbomen weer open gingen. Het sluiswater was ondertussen aan het stijgen. De sluiswachter drukte vervolgens op de noodknop. Bij alle andere bruggen in Noordoostpolder gaan dan de schuiven van de sluis dicht, maar uitgerekend bij de Urkersluis niet. Er bleef water naar binnen stromen. Uiteindelijk kreeg de sluiswachter de schuiven dicht, maar toen was er al flinke schade ontstaan aan zowel de brug als het schip.

De sluiswachter was volgens het onderzoek niet goed genoeg op de hoogte van de afwijkende werking van de noodknop. Dat de provincie veel met wisselende inhuurkrachten bij de sluizen werkt, kan daarmee te maken hebben.

Op basis van het rapport heeft de provincie besloten om de instructies aan personeel te verbeteren en de noodknop aan te passen. Wanneer de provincie overstapt op op afstand bedienbare bruggen en sluizen, moet de bediening overal hetzelfde zijn.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel