De 25 dingen die je moet weten over... Almere
[Terug naar originele bericht]
1. Vijftig procent van de totale bevolking van Flevoland woont in Almere. Met 208.148 inwoners (op 1 januari 2019) is het de achtste stad van Nederland.
2. De stad Almere is vernoemd naar het water genaamd Aelmere. Dit was in de middeleeuwen en misschien nog eerder een meer of binnenzee, ongeveer op de plek waar nu het IJsselmeer ligt.
IJmeerstad, IJdrecht, Overgooi, Nieuw Amsterdam, Eemmeerstad, Flevostad, Zamenhofstad (naar L.L. Zamenhof, de samensteller van de internationale kunsttaal Esperanto), Mare Nostrum (onze zee), Transmeer (verwijzing naar Transvaal, waar ook door Nederlanders gepionierd was), dat waren namen die de ronde deden voor (in 1970) de naam Almere op tafel kwam. Tot die tijd gebruikten de planologen Zuidweststad als werknaam.
3. Het Weerwater kreeg al in de jaren tachtig zijn vorm. Een deel van het ingepolderde land werd afgegraven, omdat er zand nodig was voor Almere Stad. Bovendien zou een grote plas voorkomen dat het centrum van Almere Stad tot aan de snelweg volgebouwd zou worden. Een naam voor het water die een tijd serieus gerouleerd heeft, was Placenta. Dat had iets van ‘plas’, maar betekent ook moederkoek: het zand waaruit Almere Stad kon ontstaan. Toch haalde dit voorstel het niet, binnen de naamgevingscommissie was grote verdeeldheid over Placenta. Weerwater viel wel goed: het gebied was water (IJsselmeer), werd polder en weer opnieuw water. Weerwater.
4. Almere heeft (tot nu toe) drie schrijvers-in-residence gehad. Het leverde in het kader van het project Almere Verhalen drie boeken op:
‘Iets meer dan een seizoen’ (Stephan Sanders, 2013)
‘Weerwater’ (Renate Dorrestein, 2015)
‘De groene stad’ (Redmond O’Hanlon, 2018)
5. Almere City FC is de jongste BVO (Betaald Voetbal Organisatie) van Nederland. De oorsprong van de club ligt echter in Amsterdam. Amateurhoofdklasser ‘Zwarte Schapen’ verhuisde in 1995 met grote ambities naar Almere. Daar waren plannen voor het Omniworld sportproject, waarbinnen op meerdere fronten topsport bedreven moest worden. De voetbalclub ging door onder de naam FC Omniworld en speelt sinds 2005 betaald voetbal. In 2010 werd de naam van de club gewijzigd in Almere City FC.
6. Almere heeft één officieel gemeentelijk monument (in het monumentenregister):
het voormalig politiebureau Almere Haven (Bivak1), opgeleverd in 1985, het eerste ontwerp van architectenbureau OMA van Rem Koolhaas dat werd gebouwd.
Het inmiddels wereldberoemde OMA zou later ook het stadshart van Almere ontwerpen.
7. Het hoogste gebouw van Almere is het WTC Carlton, aan de noordkant van station Almere Centrum. Het kantoorgebouw werd in 2010 opgeleverd en is 120 meter hoog (32 verdiepingen). Met antenne is het zelfs 141 meter hoog.
8. Slapen in een seintoren: de toren stamt uit 1958 en stond oorspronkelijk in Wijk bij Duurstede. Hier had de toren de functie om het scheepvaartverkeer op de Neder-Rijn/Lek te waarschuwen voor kruisend scheepvaartverkeer. De toren is in 1997 verplaatst naar Almere Haven en is nu een bed & breakfast, met prachtig uitzicht over het Gooimeer.
9. Almere heeft peetvaders en -moeders: enkele tientallen mannen en vrouwen van het Projektburo Almere. Zij vormden gezamenlijk de creatieve denktank die de stad ontwierp.
10. Almere Boven is de hoogste berg van Almere. Deze kunstmatige berg ligt in het Museumbos, een onderdeel van het Cirkelbos aan de zuidoostkant van de stad. De top van de berg ligt 25 meter boven, de voet 5 meter onder NAP. Bovenop staat een monument voor de peetvaders van Almere.
11. Big Brother was in 1999 de allereerste voor de Nederlandse televisie gemaakte reallifesoap. Het huis waarin de 12 deelnemers 106 dagen zaten opgesloten stond op industrieterrein De Vaart aan de Bolderweg. Op hetzelfde terrein werden eerder buitenopnamen gemaakt voor de film en televisieserie Flodder.
12. In de jaren negentig van de vorige eeuw kwamen de grote televisieshows van Paul de Leeuw en Ivo Niehe uit Almere. De Cinevideogroep had een groot studiocomplex aan de Ambachtsmark in Haven. In De Schreeuw Van De Leeuw waren vaak grote internationale artiesten te gast, net zoals in de TROS TV Show van Ivo Niehe. Zo kwam Prince op 28 november 1999 naar Almere. Na aanvankelijk geruzie over het interview en optreden werd dit alsnog uitgezonden in de TROS TV Show van 21 december 1999. In 2013 werd het complex gesloopt. Op de plek van de studio’s staat nu onder meer een begeleid wonen-project.
13. Het huidige stadhuis was niet het eerste dat architect Cees Dam voor Almere ontwierp. Al in 1977 lag er een plan op tafel voor een zeven verdiepingen hoog, grotendeels glazen stadskantoor dat midden in Almere Haven moest verrijzen. De jonge bevolking van Almere, op dat moment nauwelijks duizend inwoners groot, was echter mordicus tegen en het plan verdween in de ijskast. Jaren later mocht Cees Dam een nieuw plan maken voor het huidige, in 1986 gerealiseerde stadhuis in Almere Stad.
14. Almere heeft een kathedraal, gebaseerd op de Notre-Dame van Reims. De Almeerse kathedraal is echter niet gemaakt van steen en glas, maar van gras en Italiaanse populieren. De Groene Kathedraal is een landschapskunstwerk van Marinus Boezem.
15. De eerste kerk van Almere was de Goede Rede in Almere Haven, waar zowel protestanten als katholieken hun diensten vierden. Inmiddels heeft Almere meer dan 30 gebedshuizen van diverse geloofsstromingen. Het laatst gebouwde gebedshuis is de Baitul-Afiyat moskee in Almere Poort.
De Evenaar in Almere Buiten is in de volksmond omgedoopt tot reli-boulevard: vier van de vijf wereldreligies - Hindoeïsme, Boeddhisme, Jodendom, Christendom en Islam - zijn hier vertegenwoordigd.
16. Fun Forest Almere is het grootste klimbos met de meeste en langste tokkelbanen van Nederland. Vanaf het hoogtepunt van 18 meter sjees je een zipline af van wel 160 meter lang.
17. In Almere wonen vijf olifanten. Of mammoeten, daarover zijn de meningen verdeeld. Hoe dan ook, de kudde staat midden in het kruispunt van de A6 met de A27, geestelijk vader is kunstenaar Tom Claassen.
18. Lezers van De Volkskrant kozen Almere in 2008 tot ‘Lelijkste stad van Nederland’. In 2017 kreeg Almere de titel ‘beste binnenstad van Nederland’.
19. Almere heeft een ‘Upcyclecentrum’, een icoon op het gebied van milieustraten. Onder het motto ‘vuilstort is passé, upcyclen de toekomst’ is het centrum op bedrijventerrein De Steiger grotendeels opgebouwd uit duurzame en hergebruikte materialen van onder meer gesloopte panden in Almere-Haven. In het upcyclecentrum zijn ruimtes ondergebracht voor educatiedoeleinden en leerwerkplaatsen. Hier kunnen start-ups aan de slag om aangeboden materialen te upcyclen naar nieuwe producten.
20. Almere was de eerste stad in Nederland met een OAT, een Ondergronds Afvaltransportsysteem: een soort buizenpost voor afval. In Almere Stad Centrum wordt het door inwoners en bedrijven gebruikt om afval kwijt te kunnen. Om gebruik te maken van dit systeem hebben inwoners en bedrijven een toegangskey.
21. Almere is de enige gemeente in Flevoland waar meer vrouwen dan mannen wonen: 50,4 procent van de inwoners is van het vrouwelijk geslacht. Oftewel: er zijn 1.672 meer vrouwen dan mannen. In Zeewolde wonen de meeste mannen: 51,1 procent, oftewel 11.449 mannen tegen 10.958 vrouwen (volgens CBS-cijfers uit 2017). Verder hebben de ruim 200.000 inwoners 150 verschillende nationaliteiten.
22. Almere heeft procentueel het meeste bos en natuur van de Flevolandse gemeenten: 26 procent, oftewel 3.370 hectare. (In absolute aantallen hebben Lelystad met 7.747 hectare, Zeewolde met 5.662 hectare en Dronten met 3.675 hectare overigens meer bos en natuur.)
23. Almere Binnen was de naam van de gevangenis in Almere Buiten. De Penitentiaire Inrichting Almere ging in 1996 open en werd in 2019 gesloten.
24. Van 2004 tot 2008 had Almere een officiële stadsfilosoof. Barry van ‘t Padje moest nadenken over de identiteit van de snel groeiende stad.
25. Het oudste gebouw van Almere is het dienstpension voor hogere ambtenaren op Werkeiland 5 (bouw van gemaal De Blocq van Kuffeler en de Zuidersluis), in gebruik genomen op 22 april 1964. Het was als tijdelijk gebouw bedoeld, maar wordt nu nog steeds gebruikt als bezoekerscentrum De Trekvogel van Stichting Flevolandschap.