Ook in Marknesse eten ze graag een frikandelletje speciaal
Met satésaus, speciaal of toch liever eentje met mayonaise en discodip. Hoe eet jij de frikandel het liefst? Het is 4 februari de dag van de frikandel. En laat deze snack nou precies de populairste snack van het land zijn.
Nederlanders eten bijna 600 miljoen frikandellen per jaar, dat zijn ongeveer 35 frikadellen per persoon. Ook in Marknesse is de frikandel een hardloper. Eigenaar Danny Griep van Danny's frituurt er veel, zo'n 35.000 per jaar.
De oorsprong van de snack ligt in Dordrecht. Een slagersknecht bedacht eerst een nieuwe gehaktbal, maar dat mocht niet. Daardoor heeft hij de vorm veranderd en werd het een soort worstje.
Curry of ketchup
En dan de eeuwenoude discussie: komt een frikandel speciaal met curry of ketchup? Danny: "Wij hebben toch wel veel klanten die voor curry kiezen. Dus zit dat er bij ons standaard op." Toch zijn ze niet moeilijk. "Als je erom vraagt is ketchup ook een optie", lacht hij.
Tegenwoordig kost een de snack 2,50 euro in de snackbar in Marknesse, maar om de dag van de frikandel te eren kost hij vandaag 1,50 euro.