Geitenijs van Flevolanders verovert de wereld
Almeerder Victor Boone en Drontenaar Lars Hoffman gingen van een afstudeerproject naar een succesvol bedrijf. De Flevolanders maken ijs van geitenmelk.
"Het idee is ontstaan bij Victor zijn vriendin, want zij kan niet tegen koemelk", vertelt Lars. Tijdens een stage, die ze liepen voor het project, zijn de ijsmakers gaan kijken wat er wel en niet in de geitensector bestond. Zo kwamen ze erachter dat er eigenlijk alleen kleine bedrijven bestaan die geitenijs vanuit huis maken. Een bedrijf dat het ijs op grote schaal produceert, was er nog niet.
"Toen we nog studeerden, leek het ons altijd al leuk om een eigen bedrijf te starten. Omdat er zoveel bedrijven bestonden wisten we niet in wat", zegt Lars. Nu is het bedrijf uitgeroepen tot 'Voedselveranderaar 2024' en eerder ontving het al de titel 'Biologisch product van het jaar'.
Biologisch in binnen- en buitenland
De Flevolanders zijn direct biologisch begonnen. Daarnaast is het volgens de makers geschikt voor mensen met een intolerantie of allergie voor koemelk. Victor legt uit dat er gebruik wordt gemaakt van geitenmelk van boeren in Zuid-Holland.
"We vonden hun verhaal mooi en ze doen daar aan circulaire landbouw. Dat betekent dat alles wat van het land af gaat, in de geit terecht komt en dan weer op het land. Wij verwerken het melk in ijs, dat vonden we een mooi systeem."
Victor en Lars verkopen het ijs via boerderijwinkels. "Daar is minder concurrentie van andere grote ijsmerken." Maar het ijs gaat ook de grens over. Zo is het te vinden in België, Duitsland, Ierland en Griekenland. Dus wellicht kom je binnenkort het Flevolandse ijs overal tegen.