De 80-jarige Ad werkt nog zeven dagen per week in zijn fitnesscentrum

BIDDINGHUIZEN • Wo 2 oktober 2024 | 15:40 • Woensdag 2 oktober 2024 | 15:40

De 80-jarige Ad Kragtwijk werkt nog 7 dagen per week in zijn eigen fitnesscentrum in Biddinghuizen. Daarmee is hij één van de oudste Nederlanders die nog actief training geeft.

Kragtwijk hoopt dat hij het nog vele jaren mag en kan doen. "Als de klanten nog vinden dat ik welkom ben, ga ik zeggen dat ik het misschien nog vijf of acht jaar volhoud."

Sportief door diensttijd
Toen Ad jonger was deed hij aan judo, de padvinderij en later ook voetbal. Op 19-jarige leeftijd moest hij in dienst treden. "Daar is het sportieve nog meer aangewakkerd."

Toen de trainer op 57-jarige leeftijd uit dienst ging vond hij het nog te vroeg om niks te doen. In het centrum van Biddinghuizen heeft Ad een voormalige supermarkt omgebouwd tot een fitnesscentrum.

"Het was tien jaar verlaten en één grote bende." Met een aantal leden heeft hij ervoor gezorgd dat het centrum in een maand of twee open kon.

Sportschool of fitnescentrum
Tussen een sportschool en fitnesscentrum zit volgens Ad een duidelijk verschil.

Bij de fitness zijn geen vechtsporten of andere enge dingen, maar het is puur fitness en in de sportschool zitten meerdere aspecten van sport.

Leefstijl of fit te blijven
De trainer is nog erg actief voor zijn leeftijd. Zelf zegt Ad dat dit komt door een combinatie van de genen van zijn ouders, proberen om gezond te leven en trainingen.

Om net als Ad op latere leeftijd nog fit door het fitnesscentrum te lopen is het belangrijk om te beginnen met je leefstijl zegt hij. Daar komt voeding en slaap bij. Daarnaast is kracht erg belangrijk: "De spieren moeten aan kracht en uithoudingsvermogen voldoen."


Dit gesprek is uitgezonden in het programma Studio Flevoland! Elke werkdag tussen 15:00 en 19:00 uur te zien en te horen bij Omroep Flevoland. Tips? Stuur een e-mail.

Deel artikel