Almere heeft een regenboogkoor, 'grote behoefte aan'

ALMERE • Di 10 september 2024 | 16:30 • Dinsdag 10 september 2024 | 16:30

Almere heeft sinds kort een regenboogkoor, oftewel een LHBTIQ+ koor. Het is opgericht door stichting Colcanto.

Op donderdag 5 september heeft het regenboogkoor One Voice de eerste repetitie gehad. ''Het was echt zo geweldig, één grote vrolijkheid'', zegt Ellen Veenker, voorzitter van Colcanto. De wens voor een regenboogkoor is nu echt uitgekomen.

Het koor heeft een samenwerking met een logopediste. Voor transpersonen is dat handig aangezien hun stem dan gaat veranderen. Volgens Ellen is het voor mensen die net uit de kast komen veiliger om te starten in een groep waarbij ze gelijkgestemde treffen.

Oproep koor
Bob van der Houven, medeoprichter en koorlid, was al een tijdje aan het zoeken naar een koor aangezien hij al zijn hele leven zingt, maar altijd solo. ''Het leek mij ontzettend leuk om een keer in een koor te gaan zingen omdat je dan natuurlijk je gehoor heel goed traint.''

Hij hoorde van zijn vriend dat er een LHBTIQ+ koor kwam. ''Toen dacht ik gelijk dat het een goed initiatief was. Er zijn mensen uit de gemeenschap die zich nog heel kwetsbaar voelen en dan is het heel fijn om op een plek te komen waar je niet raar wordt aangekeken'', legt Bob uit.

Goede ontwikkeling
Als je weet dat je helemaal niet kan zingen is een andere hobby misschien beter. Maar met een goede dirigent en goede lessen kunnen de meeste mensen echt wel zingen, zegt Ellen.

Ze heeft veel vrienden en familie uit de regenbooggemeenschap, vooral aan de kant van haar man. Dus voor haar was het iets volkomen normaals. ''Ik schrok hoe groot die behoefte was'', vertelt Ellen.

One voice
De naam van het koor 'One Voice', gaat over het beginnen in je eentje maar daarna komen er meerdere stemmen bij en ben je met zijn allen aan het zingen. ''Vanuit het duister treden en je stem laten horen'', zegt Ellen.

Als je wilt meedoen in het koor kan je je aanmelden op de website van: https://www.stichtingcolcanto.nl/.


Dit gesprek is uitgezonden in het programma Studio Flevoland! Elke werkdag tussen 15:00 en 19:00 uur te zien en te horen bij Omroep Flevoland. Tips? Stuur een e-mail.

Deel artikel