Boek vol verhalen over begin van de Urker handel
Op Urk is het boekje 'Urker winkeltjes uit vroegere dagen' verschenen. In dat boek staan verhalen en anekdotes over winkeltjes die vroeger op Urk zijn geweest.
De 83-jarige schrijfster Alie Scheffer Hakvoort is hier decennia mee bezig geweest. Het begon ooit als een dagbesteding in het lokale verzorgingstehuis. Daar werden verhalen van vroeger verteld door bejaarden.
Scheffer besloot de verhalen en herinneringen op te schijven. Eerst in een blad van bejaardentehuis De Talma en later ook in het Urker Volksleven vol verhalen van vroeger. Nu zijn al deze bijna 60 verhalen gebundeld in het boek van meer dan 550 bladzijden.
Winkel aan huis
Je moet je voorstellen toen Urk nog een eiland was, het eiland heel geïsoleerd was. Er waren dus ook veel winkeltjes, want je had geen grote supermarkten. Al die kleine winkels zaten aan huis.
Mensen op Urk konden zelfvoorzienend leven, omdat er minder inwoners waren. Uiteindelijk werd het vol en ontstonden die winkels aan huis. Omdat niet iedereen meer een koe aan huis kon hebben.
Bijzondere verhalen
"Ik heb nog niet alle verhalen kunnen lezen, maar wel een paar", zegt Marjanne Romkes, historicus en kenner van de geschiedenis op Urk. Wat haar al wel opvalt, is dat er vaak een heel breed aanbod aan spullen was. "Een bakker verkocht ook tabaksartikelen of iemand die textiel verkocht had bijvoorbeeld ook meubels in de verkoop."
Een bekend voorbeeld is het verhaal van de winkel De Magneet. "Winkel De Magneet stond erom bekend dat ze een heel breed assortiment hadden." Er zit dus echt een ondernemersgeest op Urk.
"Ik hoorde laatst het verhaal van het winkeltje van de oude vrouwtjes waar snoepgoed werd verkocht." Daar gingen schoolkinderen langs om na school snoep te kopen. "Later werden er zelfs Beatles poster verkocht door die oude vrouwtjes."
Geen eiland meer
Doordat Urk uiteindelijk vast land werd zijn al die winkeltjes weggevaagd. "Het werd minder geïsoleerd en grote ketens en supermarkten zorgde voor concurrentie." Zo konden mensen uiteindelijk naar bijvoorbeeld Kampen en Zwolle voor hun spullen.
Er zijn nog wel een paar voorbeelden van die kleine winkeltjes op Urk. "Er is bijvoorbeeld handwerkwinkeltje de Kesse, wat door een weduwe is begonnen. Die heeft het ook nu nog aan huis." Deze winkel is dus nog een voorbeeld van de winkeltjescultuur van vroeger.