Uitvaartondernemer Rashida: 'Ik kan niet gaan huilen'

LELYSTAD • Di 14 mei 2024 | 9:50 • Dinsdag 14 mei 2024 | 9:50

Haar werk kan Rashida Alberts van De Dageraad Uitvaartverzorging niet altijd van zich afzetten. Vooral bij overlijdens van kinderen en jonge moeders. "Maar ik kan niet gaan huilen."

Uitvaartonderneemster Rashida was dinsdag te gast in het ochtendprogramma in een serie van interview met kanshebsters op de titel "Flevolandse Zakenvrouw van het jaar." Ook zij is genomineerd.

Ze is nu vijf jaar zzp'er in het uitvaartwezen. Daarvoor werkte vier jaar in loondienst. Als jong meisje fascineerde de dood haar al: "Ik was zes toen iemand dichtbij overleed. Alle kinderen om me heen waren heel bang. Ik niet. Toen is het zaadje geplant. Ik ben niet bang aangelegd. Ik geloof dat er meer is tussen hemel en aarde."

Alberts beaamt dat het een zware baan is: "Het is niet voor iedereen weggelegd. Het lijkt of ik de rust zelve ben, maar achter de schermen is het hard hollen. Het is emotioneel heel zwaar."

's Nachts
"Mijn telefoon staat altijd aan. Ook 's nachts word ik gebeld. Zie ik een onbekend nummer staan en meld me. Dan ben ik meteen wakker."

Omdat ze genomineerd is voor de titel Flevolandse Zakenvrouw is het natuurlijk de vraag of het uitvaartwezen een mannenbusiness is: "Vrouwen zijn wel in opkomst, maar het is ook zeker een mannenbusiness. De mannen die in de business werken, zijn meer van het gevoel. Een stoere motorrijder zal je niet terugzien."

Acht vrouwelijke Flevolandse ondernemers maken kans op de titel Zakenvrouw van het jaar. De verkiezing wordt sinds 2012 georganiseerd door het Netwerk Flevolandse Zakenvrouwen. Dat doet de organisatie om het vrouwelijk ondernemerschap in de provincie onder de aandacht te brengen. Op 31 mei is de verkiezing.

Specialiteit?
"Ik ben heel erg thuis in de multiculturele uitvaarten; Surinaams, Chinees, Boeddhistisch, Islamitisch. Bij een Surinaamse uitvaart bijvoorbeeld komen álle emoties voorbij. Dat maakt zo'n uitvaart mooi."


Dit gesprek is uitgezonden in het programma Flevoland is Wakker! Elke werkdag tussen 06:00 en 09:00 uur te zien en te horen bij Omroep Flevoland. Tips? Stuur een e-mail.

Deel artikel