Hoe is het om uit Afrika weggeplukt te worden?
In Casa Casla in Almere Stad is woensdagavond een bijeenkomst over egodocumenten uit Suriname. Egodocumenten kunnen dagboeken zijn, maar ook persoonlijke aantekeningen en brieven.
De Almeerse boekhistoricus Garrelt Verhoeven bespreekt de Surinaamse egodocumenten met verschillende schrijvers. Hij was in de studio om de avond toe te lichten. De stichting Miep Diesel heeft deze avond bedacht in het kader van herdenkingsjaar slavernijverleden.
De stichting Miep Diesel is opgericht, nadat oud-wethouder Hilde van Garderen van Almere het dagboek uit de jaren '40 van haar moeder Miep Diesel uitbracht als lesmateriaal voor scholieren. Zo wil zij de jeugd kennis laten maken met de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog.
Conflict
Nu gaat de stichting verder met egodocumenten uit Suriname. Boekhistoricus Garrelt Verhoeven uit Almere, tevens verbonden aan de Universiteit van Leiden, hoort ook bij de stichting Miep Diesel. Het werkveld van Miep Diesel is nu uitgebreid naar 'egodocumenten uit periodes met een conflict'. En speciaal dit jaar naar verhalen uit Suriname, omdat 2023-2024 het jaar is waarin de afschaffing van de slavernij wordt herdacht.
Op de bijeenkomst in Casla wordt gesproken over het boek "Ooggetuigen van het slavernijverleden", samengesteld door historicus Karwan Fatah-Black en Camilla de Koning. Verhoeven over dit boek: "De meeste bronnen zijn vanuit de kolonisten geschreven.
Maar het persoonlijk perspectief misten we. Hoe is het om uit Afrika weggeplukt te worden? Hoe is het om dan in Suriname aan te komen? Hoe was de reis op die schepen?" Verhoeven heeft ook meegewerkt aan het boek "Reis naar Suriname" met daarin honderd gelithografeerde platen van het negentiende-eeuwse Suriname. Een zwaar, groot en dik boek van honderd euro, dat Verhoeven ook naar Suriname zelf heeft gebracht. Voor zover Surinaamse instellingen dit boek niet konden betalen, hebben Nederlandse sponsoren gratis exemplaren bekostigd.
Verhoeven: "Ik was nooit in Suriname geweest. Het is een duur boek. Honderd euro. Die prijs is voor Suriname te hoog, zelfs voor een universiteitsbibliotheek. Het gaat economische slecht daar. Een sponsoractie in Nederland bracht honderd boeken voor Suriname op." Die heeft Verhoeven uitgedeeld.
"Ook al ziet het er flutterig uit"
Moeten Almeerse Surinamers goed op zolder kijken of er nog brieven en dagboeken liggen van hun voorvaderen?
Verhoeven: "Ik denk dat er wel degelijk bronnen zijn die relevant zijn. Misschien niet uit de 17 en 18e eeuw maar uit latere periodes. Mensen denken heel vaak dat dagboeken en brieven niets waard zijn. Ik zeg altijd: pas daar goed op. Ook al ziet het er flutterig uit."
Helaas is de avond al uitverkocht.