Markehof wil bekende foto's van Marknesse op deuren om herinneringen op te halen

FLEVOLAND • Vr 16 februari 2024 | 9:25 • Vrijdag 16 februari 2024 | 9:25

Op elke kamerdeur van verzorgingshuis Markehof een levensgrote sticker met een foto van een kenmerkende plek uit de polder. Dat zouden Jetty Hunen en Betsie Tempelman graag realiseren.

De twee medewerkers zijn een inzamelingsactie begonnen, want er zijn zo'n zestig deuren in het verzorgingshuis. En er is ongeveer tienduizend euro voor nodig.

De stickers moeten de hele deur bedekken. Op die manier kunnen de saaie gangen worden opgeleukt en ontstaan er herkenningspunten. De gangen krijgen dan ook straatnamen uit de dorpen van de Noordoostpolder.

Stickers en straatnamen
In het tehuis zitten onder andere mensen met dementie. 'Als je stickers met iets uit de polder op de deuren plakt biedt dat iets vertrouwds aan de bewoners', legt Betsie uit. Denk aan windmolens of de sluis bij Marknesse.

Het idee hiervan kwam bij Jetty vandaan. Dankzij Betsie kwam er een oproep in de dorpskrant en ook op social media wordt het bericht actief gedeeld.

Deur van het oude huis
Er zijn voorbeelden van andere verzorgingshuizen waar ze ook de deuren helemaal bestickeren. In sommige gevallen kiezen zij ervoor om de deur van het oude huis van de bewoner als afbeelding op de deur te plakken.

In dat geval moet de deur voor iedere inwoner opnieuw worden bestickerd. Dit gaat volgens Betsie helemaal veel geld kosten. Daarom kiezen ze in Marknesse voor een tijdlozer ontwerp.

Om te helpen om dit doel te realiseren kun je contact opnemen met het verzorgingshuis.


Dit gesprek is uitgezonden in het programma Studio Flevoland! Elke werkdag tussen 15:00 en 19:00 uur te zien en te horen bij Omroep Flevoland. Tips? Stuur een e-mail.

Deel artikel