Verkiezingen in Almere: er valt wat te kiezen

ALMERE • Ma 19 maart 2018 | 16:15 • Maandag 19 maart 2018 | 16:15

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen besteden we elke dag speciale aandacht aan één gemeente. Wie doen er mee? En wat zijn bijvoorbeeld de belangrijkste thema's? Vandaag kijken we naar Almere. Daar valt woensdag te kiezen uit maar liefst zestien partijen.

De keuze is reuze


De huidige partijen in de gemeenteraad doen mee. PVV, D66, Leefbaar Almere, PvdA, VVD, SP, GroenLinks, CDA, ChristenUnie en AP/OPA. En er is een aantal nieuwkomers. De Partij voor de Dieren doet voor het eerst mee in Almere. De lijsttrekker is geen onbekende: statenlid Leonie Vestering.

Ook nieuw maar niet geheel onbekend zijn Respect Almere en Almere Anders 18. Respect Almere is de partij van Rene Eekhuis. Hij was eerder bij de PVV in Almere actief en zit nu als 1-mansfractie in de raad. Almere Anders 18 is de club van Rutger Hengstman, een oud VVD’er, die nu ook als 1-mansfractie in de raad actief is.

De Groen Liberale Partij deed vier jaar geleden ook mee maar wist toen geen zetel te bemachtigen. Verder kan er gestemd worden op WOW, Wonen Ondernemen en Werken en WSTAV, een afkorting voor Wij Staan Voor

Een grotere gemeenteraad


De gemeenteraad van Almere wordt na de verkiezingen op woensdag 21 maart groter. Het aantal raadszetels is uitgebreid van 39 naar 45. Dat gebeurt omdat de stad inmiddels meer dan 200.000 inwoners telt. Almere komt daarmee op het maximum aantal raadszetels.

De raadszaal, de andere vergaderkamers en de fractiekamers zijn verbouwd, mede om de zes extra raadsleden kwijt te kunnen. 

Verkiezingsonderwerpen in de campagnes


De partijen hebben in de campagne de afgelopen periode flink van zich laten horen. Belangrijke verkiezingsonderwerpen zijn de Floriade, groenonderhoud en de bomenkap, de bouw van sociale huurwoningen, en de zorg.

Op de speciale verkiezingssite van Omroep Flevoland zijn de speerpunten van alle partijen nog eens na te lezen. Ook kan hier de stemwijzer worden geraadpleegd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel