PVV blijft bij stoppen met Floriade, wethouder wil doorgaan

ALMERE • Di 13 maart 2018 | 18:04 • Dinsdag 13 maart 2018 | 18:04

Het nieuwste rapport waarin is berekend wat stoppen met de Floriade de gemeente Almere kost, heeft geen enkele tegenstander of voorstander van een ander standpunt overtuigd. De PVV blijft bij stoppen met de organisatie van dit evenement in 2022. Wethouder Tjeerd Herrema ziet in het rapport van bureau Rebel juist een onderbouwing om door te gaan met de wereldtuinbouwtentoonstelling.

Als de gemeenteraad nog dit jaar besluit om ermee te stoppen, kost dat minimaal zo'n 24 miljoen. De totale kosten kunnen volgens de onderzoekers oplopen tot 75 miljoen euro door een mogelijke claim van een internationale vereniging van tuinbouwproducenten. 

De PVV gaat uit van het minimale bedrag van circa 24 miljoen en concludeert dat stoppen goedkoper is dan doorgaan. Fractievoorzitter Toon van Dijk: "We hebben een Engelse jurist naar de mogelijke claim laten kijken en die zegt dat het nooit zo kan zijn dat de boete zo hoog wordt. Wij gaan ervan uit dat de Floriade in Almere een verlies oplevert van dik 30 miljoen euro. Het verwachte aantal bezoekers gaat gewoon niet gehaald worden. Kijk naar de voorgaande edities."

Wethouder Tjeerd Herrema vindt dat het rapport juist aangeeft dat het beter is om door te gaan met de Floriade. Hijj kan niet garanderen dat deze Floriade geen verlies oplevert, maar voor tegenslagen heeft de gemeente 11 miljoen euro opzij gezet. "De onderzoekers vinden onze methode goed en deugdelijk. We sturen continu op de risico's. Maar als je nu dus stopt, dan kost je dat veel meer miljoenen en heb je niks."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel