Grootste gemaal van Europa moet Flevoland beschermen bij extreem hoogwater

FLEVOLAND • Wo 1 mei 2024 | 21:00 • Woensdag 1 mei 2024 | 21:00

Om beter bestand te zijn tegen een stijgende zeespiegel, plaatst Rijkswaterstaat volgende week zes pompen in een nieuw gemaal aan de Afsluitdijk. Dat kan in de toekomst helpen om overtollig water vanuit het IJsselmeer en Markermeer af te voeren en dus Flevoland te beschermen, zegt Rijkswaterstaat.

Begin dit jaar stond het waterpeil in het Markermeer extreem hoog. Door een oostelijke wind werd het water opgestuwd richting Noord-Holland. Het water kon niet worden afgevoerd naar het IJsselmeer, omdat het water daar ook hoog stond. Op het hoogtepunt stond het waterpeil op 77 centimeter boven NAP en dat was nog nooit eerder gebeurd.

Lager waterpeil
De nieuwe pompen kunnen helpen om het waterpeil op het IJsselmeer lager te houden. En dat heeft ook voordelen voor Flevoland. Want een te hoog waterpeil in het Markermeer kan nadelig zijn voor onze provincie.

Een woordvoerder van Rijkswaterstaat legt uit dat er tot nu toe niet altijd even goed wat aan hoog water in het Markermeer gedaan kon worden. "De spuisluizen die water vanaf het Markermeer afvoeren naar het IJsselmeer, gaan alleen open als er lager waterpeil is op het IJsselmeer. Daar kunnen die nieuwe pompen bij de Afsluitdijk nu bij gaan helpen."

De zes pompen moeten samen zo'n 275.000 liter water per seconde gaan afvoeren. Dat staat gelijk aan negen volle tankwagens. Het gemaal van IJmuiden heeft een capaciteit van 260.000 liter en is daarmee nu nog het grootste van Europa.

Rijkswaterstaat verwacht twee weken nodig te hebben voor de installatie van de pompen. Eind dit jaar zouden de eerste testen voor het gemaal moeten beginnen, zodat het geheel een jaar later operationeel is.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel