Ruim 150 jongeren in Lelystad 'op de vlucht' voor handhavers

LELYSTAD • Wo 1 mei 2024 | 6:20 • Woensdag 1 mei 2024 | 6:20

Ruim 150 jongeren zijn dinsdagmiddag achterna gezeten door de politie en boa's van de gemeente Lelystad. Ze speelden in Waterwijk een spel waarbij de jongeren zo lang mogelijk uit handen van de handhavers moesten blijven. Het doel van het spel was dat jongeren, politie en de boa's elkaar beter leren kennen.

Burgemeester Mieke Baltus gaf in speeltuin Schateiland het startsein, waarna een grote groep jongeren wegrende. Kort daarna gingen de handhavers te voet of met de fiets achter de jongeren aan. Daarbij leek het op een echte achtervolging. Alle handhavers stonden met elkaar via de portofoons in contact. Zo gaven boa's en de agenten aan elkaar door waar ze de jongeren hadden gezien.

De jongeren droegen allemaal een witte overall en waren op die manier duidelijk herkenbaar voor de jagers. Want zo werden de politieagenten en de boa's tijdens het spel genoemd.

Tikkertje
"Het is vooral leuk, dit is echt fantastisch", zegt een agent die op zijn fiets achter de jongeren aangaat. Jongeren worden door de handhavers niet letterlijk opgepakt, maar alleen aangetikt. Wie twee keer is getikt ligt eruit.

Uit handen blijven van de handhavers was voor de jongeren niet het enige, ze moesten ook op drie plekken in de wijk een stempel halen bij een stempelpost. Wie alles goed had volbracht kon ook nog wat winnen. Dat waren toegangskaarten voor paintballen bij Balls and Arrows in Lelystad.

In de vijver
Jongeren deden van alles om niet getikt te worden. Twee jongens sprongen zelfs in een vijver. "Ik spring ze niet achterna", zegt een agent. Om de vijver staan nog andere agenten en boa's die daar hetzelfde over denken. De jongens mogen volgens de spelregels niet in het water blijven.

Ze moet uit de vijver klimmen, maar worden dan niet meteen gepakt. Ze krijgen 15 seconden de tijd om weg te rennen.

Leerzaam
Het is voor het eerst dat een dergelijk spel in Lelystad werd gehouden. "Het smaakt naar meer", zegt jongerenwerker Marcel Broer. Het is volgens hem niet alleen leuk, maar vooral leerzaam. "De samenwerking tussen boa's, politie en jongerenwerkers mag door de jongeren gezien worden", zegt hij. Het is ook een manier waarop jongeren kennis kunnen maken met elkaar.

Vervolg
"We willen op een laagdrempelige manier in contact met de jeugd zijn", zegt Nick Griesheimer. Hij is een buitgewoon opsporingsambtenaar en heeft hard gefietst om zoveel mogelijk jongeren aan te tikken. Het spel draagt volgens hem ook bij aan meer wederzijds begrip.

Alle partijen die betrokken waren bij het spel, waaronder de gemeente en Welzijn Lelystad lijken heel erg positief over hoe het dinsdagmiddag ging. Het spel dat 'Jachtseizoen' wordt genoemd krijgt waarschijnlijk volgend jaar een vervolg.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel