Terug in de tijd met Almere TV: De aanleg van de Zuiderzeespoorlijn

FLEVOLAND • Do 3 augustus 2023 | 6:47 • Donderdag 3 augustus 2023 | 6:47

Het is januari 1993. Commissarissen van de Koningin uit vier provincies leggen demonstratief de eerste stukken rails voor de Zuiderzeelijn neer bij Lelystad. Drenthe, Groningen, Friesland en Flevoland vinden de besluitvorming over de aanleg van de spoorverbinding tussen de Randstad en Duitsland veel te lang duren. "Dit wordt dan maar de nieuwe hobby van ons in de weekenden", grapt Henk Vonhoff, de commissaris van Groningen, terwijl hij een rail laat zakken.

Deze weken blikt Omroep Flevoland terug met oude beelden van Almere TV. Dit was de lokale televisiezender van Almere. Stadsarchief Almere heeft de vele uitzendingen tussen 1984 en 2006 gedigitaliseerd. Ze zijn voor iedereen toegankelijk. Tijdens het overzetten van de banden zijn prachtige beelden herontdekt die een beeld geven van een stad in wording.

De noordelijke provincies en Flevoland willen dat de Flevolijn die tot Lelystad loopt verlengd wordt naar het noorden en richten de Stichting Maatschappij tot aanleg van de Zuiderzeespoorlijn op. "Het werk gaat nu beginnen. De overtuigingskracht zal van ons uit moeten gaan. Ik hoor de trein al rijden", zegt de optimistische Vonhoff tijdens een bijeenkomst in het Flevolandse provinciehuis. Ook de toenmalige Flevolandse commissaris Han Lammers is erg positief. Hij schat in dat de lijn er tussen 2000 en 2005 klaar moet zijn.

Commissaris van de Koningin Han Lammers

Het is nu 2023. Het spoor is er nog steeds niet, maar staat nog altijd op de agenda. Heel wat plannen zijn afgeschoten, er was zelfs sprake van een supersnelle magneetzweefbaan. Inmiddels is het bedachte traject veranderd en is ook de naam aangepast naar de Lelylijn. Er wordt nog steeds volop gelobbyd. Maar of die er ooit komt?

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel